Planten

Gigantische Allium bollen

Bloemen zo groot als een voetbal, het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar de Allium Globemaster maakt het waar. Allium Globemaster produceert bloemen van zo’n 24cm doorsnede, en een voetbal heeft een diameter van 22,3cm. Het klinkt dus ongeloofwaardig, maar des te groter is de verrassing als de bloemenpracht zich ontpopt in het voorjaar. De reacties die wij terugkrijgen van klanten als de allium bollen hebben gebloeid in het voorjaar zijn altijd heel positief. Niet alleen staan klanten versteld van de mooie bloemen, maar ook van de vele bijen en hommels die met tientallen tegelijk een bezoekje brengen. Ik vind het altijd heerlijk om deze reacties terug te krijgen, want bij de verkoop op beurzen zijn klanten af en toe een beetje sceptisch, als ik ze uitleg wat er uit de bol gaat komen. Vervolgens komen ze een jaar later terug met een grote glimlach en een telefoon vol foto’s om te laten zien wat er uit de allium bollen is gebloeid.

Meerjarige allium bollen

Naast de mooie bloemen heeft de Allium Globemaster nog een ander groot voordeel, eenmaal geplant kun je namelijk jaarlijks opnieuw genieten van de bloemenpracht. De Allium Globemaster heeft een meerjarig karakter en alsof dat nog niet genoeg is, vermeerderd de bloembol zich ook nog elk jaar. Vermeerderen betekent eigenlijk dat de allium bollen na de bloei, een nieuwe bol produceert. Naast dat de bloemen jaarlijks terugkomen zul je dus ook jaarlijks getrakteerd worden op extra bloemen. Dit is een natuurlijk proces en je hoeft hier dus helemaal niks aan te doen, tenzij je de bloemen graag op een andere plek in de tuin wil verwelkomen. Je kan de bloembol nadat de bloemen en bladeren geheel bruin zijn verkleurd, even uitgraven om deze vervolgens te delen. We adviseren dan wel om de bollen even goed te laten drogen en op een luchtige plek te bewaren, om ze vervolgens in de herfst weer in de tuin te begraven. De bol moet namelijk weer opnieuw wortelen en dit gaat makkelijker als de temperaturen niet meer zo warm zijn en de grond niet meer zo droog is. Bewaar de bollen gedurende de zomer dus op een donkere en luchtige plek en geef ze in de herfst een nieuwe plek in de tuin. Let op dit hoef je dus alleen te doen als je de allium bloemen wil verplaatsen, je kan de bollen na de bloei ook gewoon in de tuin laten zitten en wachten op de bloemenpracht van volgend voorjaar.

Allium bollen kopen

De bollen van de Allium globemaster zijn vanaf 1 juli weer verkrijgbaar in de webshop van The Blooming Company, en kun je het beste planten in de herfst. Vanaf eind september tot eind december is een goede planttijd. Nog een laatste tip, gooi de bloemen na de bloei niet zomaar weg, deze kun je namelijk erg mooi drogen. Met kerst heb ik altijd een bos met droogbloemen op tafel staan die ik heb ingespoten met goude verf, zo heb je ook voor binnenshuis nog een mooi woonaccessoire!